Haber

Türkiye Büyük Millet Meclisi IPA Komisyonu Başkanı Kavakcı Kan, KEİ 146. Genel Kurulu’na ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Parlamentolar Arası Birlik (PAB) Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Ravza Kavakcı Kan, PAB 146. Genel Kurulu’nun bu yılki temasının “Barış İçinde Bir Arada Yaşamayı ve Kapsayıcı Toplumları Teşvik, Hoşgörüsüzlükle Mücadele” ve “Irkçılığı Artırma, Artan Türk ve Müslüman “Kur’an-ı Kerim’in Avrupa’da yakılması ve dış misyonlarımızın önünde yakılması bizi doğrudan etkiliyor. O yüzden orada söyleyecek çok şeyimiz var.” dedi.

Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, 10-15 Mart 2023 tarihlerinde Bahreyn’in başkenti Manama’da yapılacak olan TBMM 146. Genel Heyeti ve ilgili toplantılar hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde brifing verdi. ve Parlamento Sekreterleri Derneği toplantıları.

Kavakcı Kan burada yaptığı konuşmada, ilk kez 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerde çok sayıda vatandaşın hayatını kaybettiğini hatırlatarak, AK Parti Adıyaman Milletvekili Yakup Taş’ın ailesinden 27 kişiyle birlikte hayatını kaybettiğini hatırlattı.

Ülke olarak bu acıların atlatılacağına inandığını ifade eden Kavakcı Kan, depremin ardından kendisi de dahil olmak üzere milletvekillerinin şehirlerde göreve başladığını belirtti. Kavakcı Kan, Dışişleri Bakanlığı’nın bu süreçteki yardımları koordine ettiğini, geçmişte birçok ülkeye yardım yapan Türkiye’nin bu süreçte birçok ülkeden destek aldığını kaydetti.

Geçen ay yaşanan depremler nedeniyle PAB toplantısına katılamadıklarını belirten Kavakcı Kan, bu toplantıda Taş için bir dakikalık saygı duruşunda bulunulduğunu söyledi.

Ravza Kavakcı Kan, PAB 146. Genel Kurulu’na orada bulunmalarının değerli olduğu için katılma kararı aldıklarını belirterek, Türkiye’ye destekleri için teşekkür edeceklerini ve Taş için bir dakikalık saygı duruşunda bulunacaklarını söyledi. Kavakcı Kan, “PEİ 146. Genel Heyeti’nin bu yılki teması ‘Barış İçinde Bir Arada Yaşamayı Teşvik ve Kapsayıcı Toplumları Teşvik, Hoşgörüsüzlükle Mücadele’ olarak belirlendi. Artan ırkçılık, artan Türk-Müslüman kırgınlığı en çok şahit olduğumuz durumdur. Özellikle Avrupa’da Kuran’ın Türkiye’de yakılması ve bunun dış misyonlarımızın gözleri önünde yapılması bizi doğrudan etkiliyor. O yüzden orada da söyleyecek çok şeyimiz var.” değerlendirmelerde bulundu.

“Arama kurtarma faaliyetlerine 100 ülke katıldı”

Dış yardımlar konusunda Komisyon’a bilgi veren Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Çok Taraflı Siyasi İşler Genel Müdürü Zeynep Kızıltan, Türkiye’nin ilk depremin olduğu 6 Şubat prestijiyle uluslararası yardım çağrısında bulunduğunu ve bu yardımların devam ettiğini söyledi. o zamandan beri dünyanın çeşitli coğrafyalarından birçok ülkeden akın etti.

Kızıltan, arama kurtarma faaliyetlerine 100 ülkenin katıldığını, bu ülkelerin aynı anda aynı ve nakdi yardımı yaptığını, 40’tan fazla ülkeden tıbbi yardım geldiğini söyledi. Kızıltan, 34 sahra hastanesi kurulduğunu ve BM’den yardım çağrısı yaptığını belirterek, bir yandan da Avrupa Birliği fonlarından nasıl yararlanılacağı konusunda çalışmaların sürdüğünü sözlerine ekledi.

Daha sonra Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, KEİ’nin 146. Genel Kurulu ve ilgili toplantıları ile Parlamento Genel Sekreterler Birliği toplantıları hakkında Komite’ye bilgi verdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu