Bazı bitki ve hayvan türleri küresel ısınmayla birlikte yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.
Bazı bitki ve hayvan türleri küresel ısınmayla birlikte yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.
Öğretim Üyesi İbrahim Selçuk Kuru:
“Son araştırmalar, 1882’den bu yana 0,6 derecelik bir sıcaklık artışı olduğunu tespit etti”
“Sıcaklık artışı 2 dereceye ulaşırsa mevcut bitki çeşitliliğinin yüzde 18’ini, mevcut memelilerin yüzde 22’sini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalacağız.”
BATMAN – Batman Üniversitesi Sason Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Selçuk Kuru, son dönemde gündeme gelen arı ölümleri ve erken çiçeklenen bitki çeşitlerinin küresel ısınmadan kaynaklandığını belirterek, önlem alınmadığı takdirde birçok bitki ve hayvan türünün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceği gerçeği.
Yapılan araştırmalarda, küresel ısınmanın normalin 2 derece üzerinde artması durumunda mevcut bitki çeşidinde yüzde 18, hayvan türünde yüzde 22’ye varan kayıplar yaşanabileceğini belirten Dr. Prof. Ancak artan metan, karbondioksit ve su dediğimiz sera gazlarının, buhar gibi gazların gelen bu güneş ışınlarını absorbe etmesinden dolayı her yıl küresel ısınmada bir artış görüyoruz” dedi.
“Son araştırmalar, 1882’den bu yana 0,6 derecelik bir sıcaklık artışı olduğunu tespit etti.
Son araştırmalarda 1882’den bu yana 0,6 derece sıcaklık artışı olduğunun tespit edildiğini belirten Dr. Kuru, “Bu sıcaklık artışı 2 dereceye ulaşırsa mevcut tesisin yüzde 18’ini kaybetme riski olacak. çeşitliliği ve mevcut memelilerin yüzde 22’si.Biyolojik çeşitliliğine zarar verecek. Belirli bir bölgede yaşayan canlıların yaşamlarını sürdürebilmeleri için birbirlerine ihtiyaçları vardır.” dedi.
“Çiçeklerin erken açmasına ve havanın sıcaklığına aldanan bal arısı kovanı terk eder ve kovana geri dönemez”
Kuru, “Kışın hava sıcaklığının yüksek olması nedeniyle bu yıl bazı bitkiler erken çiçek açıyor” diyen Dr. Kuru, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu, bu bitkilerin erken çiçek açmasının don durumunda meyveye dönüşmesini engelleyecektir. Bu durum çiftçilerimizin ekonomik olarak zarar görmesine ve bu bitki türlerinin yok olmasına neden olacaktır. Bunu sadece bitkilerde düşünmemek gerekir. Bu durumdan bir çok hayvan türü de olumsuz etkilenecektir.Ayrıca arıların ve küçük böceklerin ölümüne neden olacaktır.Erken açan çiçeklere ve havanın sıcaklığına aldanan bal arısı kovanı terk edecek ve yaşayamayacaktır. Bu durumda arıları yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bırakabilir.”
“Küresel ısınmayı önlemek için herkes bir şeyler yapabilir”
Alınabilecek bir takım basit önlemler sayesinde küresel ısınmanın önüne geçilebileceğini ifade eden Kuru, “Alınacak bazı önlemler sayesinde küresel ısınmanın önüne geçmek mümkün. Yapılabileceklerin listesi uzunca oluşturulabilir ama Günümüzde başta belirttiğim karbondioksit, metan ve diğer sera gazları gibi gazların artışının önlenmesi gerekiyor.Bu gazların oluşumuna neden olan fosil yakıtları en aza indirerek küresel ısınmayı azaltabiliriz” dedi.
Devlet yöneticilerinin aldığı tedbirlerin yanı sıra kişilerin bireysel olarak alabileceği tedbirlerin de bulunduğunu kaydeden Dr. Kuru, “Örneğin kısa molalarda araba ile seyahat etmek yerine yürümeyi tercih edebilir, toplu taşımayı tercih edebiliriz. evlerimizde kömür ve doğalgaz kullanımını en aza indirmek için ısı yalıtımı kullanabiliriz.Evlerimizde eski ampuller yerine yeni led ampuller kullanarak enerji tasarrufu sağlayabiliriz.Bireysel olarak.alınacak önlemler sayesinde karbondioksit ve salınan diğer gazların geleceğimize katkı sağlayacağını” söyledi.